Rahim ağzı kanseri, ‘serviks’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Bu nedenle serviks kanseri olarak da adlandırılır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkabilir. Bu Anormal hücreler tedavi edilmez ise rahim ağzı (serviks) kanserine dönüşebilir. HPV(Siğil vb.) enfeksiyonu bu anormal hücrelere neden olur

Rahim ağzı kanseri, her yıl 500.000’den fazla kadını etkileyen, kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biridir. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı etkin koruyuculuğu nedeniyle; yetişkinlere ek olarak erkek ve kız çocuklarının da aşılanmasıyla, HPV kaynaklı hastalıklar ile rahim ağzı kanserinin önümüzdeki yüz yıl içinde ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

HPV (Human Papilloma Virus) Dünyada her yıl 500 binden fazla kadın rahim ağzı (serviks) kanserine yakalanmakta ve 300 binden fazla kadın da bu sebeple hayatını kaybetmektedir. Ancak HPV enfeksiyonuna sahip her kadın kanser olmaz. HPV, kanser demek değildir. HPV’nin düşük, orta ve yüksek riskli tipleri vardır. Yüksek riskli olanlardan HPV16 ve HPV18’in kanser ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. 31 ve 33 tipleri de yüksek riskli olarak bilinir. Rahim ağzı kanseri olan kadınların neredeyse tamamında (%99,7)HPV virüsü tespit edilmektedir. HPV6 ve 11 tipleri siğile neden olur. Genital siğiller HPV’nin görünen yüzüdür. Kanser ile ilgili değildir. Ancak siğiller kanser olmasa bile mutlaka inceleme gerekir.

İletişime Geç